Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

22 септември – Ден на независимостта, донесъл ни свободата да избираме

„България отново празнува! На 22 септември преди 113 години страната ни стана равноправна с другите европейски държави. С Прокламацията за българската независимост бяха отхвърлени  всякакви ограничения на международния статут на българската държава и Европа бе принудена да признае полагащото ни се място в нея. И оттогава ние защитаваме това място! Защитаваме го с гордостта си на потомци на тези, които извоюваха независимостта! С постиженията си в различните области на живота! С оптимизма и вярата си, че няма невъзможни неща, ако много силно ги искаме и не се страхуваме да воюваме за тях! Днес ние сме част от голямото европейско семейство и притежаваме самочувствието и отговорността, произтичащи от това“ – с тези думи председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев поздрави русенци по повод 113 години от Независимостта на България.

Пазарджиев добави, че празнувайки паметната дата, всички ние можем да почувстваме силата на независимостта. „Нека вървим напред с увереността на свободни и пълноправни граждани на Европа и света!“.

По-рано днес в Русе се състоя тържествена церемония по случай днешния 22 септември. Присъстващите имаха възможност да чуят и текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.