Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

ОТНОСНО: Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе;

Уважаеми  дами  и  господа  общински  съветници,

Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе, е приета от Общински съвет-Русе с Решение № 35, взето с Протокол № 4 от 24.01.1992 г.

Наредбата е издадена на основание чл. 22 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

С настоящия проект се предлагат изменения на  Наредбата в следните насоки:

  1. Предлага се отмяна на глава Четвърта на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в Община Русе, озаглавена „Третиране на излезлите от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/“.

В разпоредбите на тази глава са дава дефиниция на понятието ИУМПС /чл. 24/ и се урежда редът за осъществяване на дейностите по събиране, съхранение и разкомплектоване на ИУМПС /чл. 25-чл. 28/.

Дефиницията на ИУМПС, предвидена в чл. 24 на Наредба № 3 не кореспондира с легалната дефиниция на понятието, съдържащо се в § 1, т. 1 на ДР на Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства (НИУМПС), приета с ПМС № 11 от 15.01.2013 г., в сила от 25.01.2013 г., във връзка с § 1, т. 17 на ДР на ЗУО.

Разпоредбите на Наредба № 3, в които се предвижда реда за събиране, преместване и съхранение на ИУМПС, освен че препращат към несъществуваща разпоредба – чл. 33 на Наредба № 4 за поддържане и осигуряване на обществен ред, безопасност на движението, опазване общественото  и лично имущество и чистотата на територията на община Русе, на Общински съвет-Русе, съдържат норми, които противоречат на разпоредбите на НИУМПС – например чл. 28 предвижда, че „дейностите по събиране, съхранение и разкомплектоване на ИУМПС се възлага от кмета на общината на търговци, на които са издадени разрешения от Министъра на околната среда и водите съгласно § 2 , ал. 3 от Допълнителните разпоредби на Закона за движение по пътищата. Възлагането се извършва по реда на ЗОП“, докато съгласно чл. 17, ал. 1 на НИУМПС „Дейностите по събиране и транспортиране и по третиране на ИУМПС се извършват от лица, притежаващи документ по чл. 35 ЗУО“.

И не на последно място, посочените разпоредби са приети при липса на материална компетентност и при недопустимо разширяване на кръга на компетентност на Общинския съвет, включвайки обект на правно регулиране, невключен в нормативен акт от по-висока степен – Наредба № 3 е издадена на основание на ЗМСМА /чл. 22/, в който липсва овластяване на общинския съвет да приеме наредба, регламентираща дейностите с ИУМПС. 

Това налага отмяната на глава Четвърта на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в Община Русе, озаглавена „Третиране на излезлите от употреба МПС“ – чл. 24 до чл. 28, като противоречащи на нормативен акт от по-висока степен, какъвто безспорно е НИУМПС и приети при липса на материална компетентност, и при недопустимо разширяване на кръга на компетентност на Общинския съвет.

2. Предлагат се изменения в Глава Пета на Наредба № 3 „Общи и наказателни разпоредби“:

Чл. 29, ал. 1 на Наредба № 3 предвижда: „Нарушителите на настоящата наредба се наказват с глоби до 50 лева, предвидени в ЗМСМА. Административното наказване се диференцира според тежестта на нарушението и вредоносния резултат от него“.

Ал. 2 на същия член гласи: „За по-дребни нарушения като хвърляне на угарки от цигари, билети от градския транспорт и други такива, глобата е до 2 лв.“.

Формулировката на съдържанието на ал. 1, изр. 1 на чл. 29 на Наредба № 3 не е достатъчно прецизна, тъй като не е посочено в коя разпоредба на ЗМСМА са предвидени глобите. Разпоредбата, предвиждаща налагането на наказания за неизпълнение на общински наредби е тази на чл. 22, ал. 4, съгласно която „За нарушаване на наредбите могат да се предвидят глоби в размер до 5000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица – имуществени санкции в размер до 50 000 лв., а при повторно нарушение и временно лишаване от правото да се упражнява определена професия или дейност“.   Изр. 2 на ал. 1, в което е указан начинът за определяне на наказанието не кореспондира с разпоредбата на чл. 27, ал. 2 на ЗАНН,  съгласно която „При определяне на наказанието се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя“.

Видно е, че размерът на глобите, предвидени в ал. 1 и ал. 2 на чл. 29 е твърде нисък, което налага увеличаване на техния размер.

В чл. 29, ал. 1 на Наредба № 3 е предвидено налагането на наказанието „глоба“, което е приложимо само спрямо физическите лица. В Наредбата обаче са предвидени задължения и за еднолични търговци и юридически лица, а на тях, съгласно разпоредбата на чл. 24, ал. 2 на ЗАНН могат да им бъдат налагани наказания „имуществена санкция“.

Ал. 3 на чл. 29 предвижда, че актовете за установяване на административни нарушения по тази наредба се съставят от служители на СЗ „ИООРС“ и звено „Общинска полиция“.

В чл. 16 и чл. 21 на Наредба № 3 са предвидени норми, целящи предотвратяването на замърсяванията на обществени места и осигуряването на чистотата и хигиената на обществени места, зелени площи и др. благоустройствени терени.

Контролът по спазването на чл. 16, бук. „в“, „г“, „д“, „е“ и чл. 21, касаещи поддържането на хигиената на обществени места и прилежащите им зелени площи може да бъде осъществяван и от служители на дирекция „Екология и зелена градска среда“, което обуславя предложеното по-долу изменение на чл. 29, ал. 2 на Наредбата.

С предложените изменения се въвежда възможност за осъществяване на контрол по изпълнение на разпоредбите на Наредба № 3 от по-широк кръг служители на Община Русе /служители на дирекция „Екология и зелена градска среда“/, актуализира се размерът на предвидените санкции и се прецизира начинът на налагането им, като едновременно с това се цели синхронизирането на този нормативен акт от местно значение с нормативни актове от националното ни законодателство – ЗМСМА и НИУМПС.

Предложените промени принципно няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за общинския бюджет.

Предлаганият проект на Наредба за изменение на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе, не противоречи на норми от по-висока йерархия и на норми на европейското законодателство.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 63, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагам Общинският съвет да вземе следното:

РЕШЕНИЕ:

На  основание  чл. 79 от АПК, чл. 22, ал. 4, чл. 21, ал. 2 във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за местно самоуправление и местната администрация, Общински съвет- Русе реши:

Приема Наредба за изменение на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе, със следното съдържание:

§ 1.  Отменя се глава Четвърта на Наредба № 3 за организация и развитие на комунално-битовата дейност в община Русе, озаглавена „Третиране на излезлите от употреба МПС“- разпоредбите на чл. 24 до чл. 28, вкл.

§ 2. Разпоредбите на чл. 29, ал. 1, ал. 2 и ал. 3 придобиват следната редакция:

Ал. 1: „На основание чл. 22, ал. 4 на ЗМСМА нарушителите на настоящата наредба се наказват с глоби до 200 лева за физическите лица и имуществени санкции до 400 лева, за едноличните търговци, и юридическите лица. Административното наказване се диференцира според критериите, предвидени в чл. 27, ал. 1 на ЗАНН“.

Ал. 2: „За маловажни случаи на административни нарушения по настоящата наредба /като хвърляне на угарки от цигари, билети от градския транспорт и други такива/, установени при извършването им, служителите по чл. 29, ал. 3  налагат на местонарушението глоби в размер от 20 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания“.

Ал. 3: „Актовете за установяване на административни нарушения по тази наредба се съставят от служители на СЗ „ИООРС“, звено „Общинска полиция“, а за нарушения по чл. 16, бук. „в“, „г“, „д“, „е“ и чл. 21 и от служители на дирекция „Екология и зелена градска среда“.

Съгласно чл.26, ал. 4 от Закон за нормативните актове на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок за предложения и становища по проекта. Последните могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Русе, находящо се на пл. „Свобода” № 6 /Център за административно и информационно обслужване/ или изпращани на e-mail: info@ruse-bg.eu.

ВНОСИТЕЛ:

ПЕНЧО  МИЛКОВ

Кмет на Община Русе

Файлове