Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

ОТНОСНО: Приемане на Наредба за изменение на Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе;

Уважаеми  дами  и  господа  общински  съветници,

Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе, е приета от Общински съвет-Русе с Решение № 1390/23.04.2015 г.

С настоящия проект се предлага отмяната на Раздел Трети на глава Пета на Наредбата, озаглавен „Управление на дейностите с излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/“, в който е предвиден редът за организиране на дейностите по събирането на ИУМПС и компоненти и материали от МПС-та от имоти, общинска и държавна собственост, и предаването им в центрове за разкомплектоване.

Предлаганото изменение цели синхронизиране на Наредба № 15 с нормативен акт от по-висока степен – Закона за управление на отпадъците, тъй като разпоредбите, чиято отмяна се предлага, противоречат на чл. 22 на Закона.

Наредбата на Общински съвет-Русе е издадена на основание чл. 22 от Закона за управление на отпадъците.

Съобразно чл. 22 от ЗУО „Общинският съвет приема наредба, с която определя условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на  битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на територията на общината, разработена съгласно изискванията на този закон и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и заплащането за предоставяне на съответните услуги по реда на Закона за местните данъци и такси“.

В § 1 на ДР на ЗУО се съдържат легалните дефиниции на посочените в чл. 22 на ЗУО видове отпадъци, от които може да се види, че излезлите от употреба МПС не попадат в някоя от категориите отпадъци, за които законодателят предвижда приемането на наредба от общинския съвет, с която да се определят условията за дейностите с тях.

Видно от дадените дефиниции, излезлите от употреба моторни превозни средства не могат да се квалифицират като отпадък по смисъла на § 1, т. 2, 4 и 39 на ДР на ЗУО и не могат да попаднат в предметния обхват на отпадъците, визирани в чл. 22 на ЗУО.

Налага се изводът, че 1. Общинският съвет няма материална компетентност да създава вторична нормативна уредба, уреждаща управлението на дейностите с излезли от употреба моторни превозни средства по приложението на чл. 22 от ЗУО, поради което и не може по този ред да определя компетентен орган и процедура; 2/ С чл. 1, ал. 1, т. 3 на Наредба № 15 ОбС недопустимо е разширил кръга на компетентността си, включвайки обект на правно регулиране, невключен в нормативен акт от по-висока степен.

В тази насока е съдебната практика – Решение № 190/11.07.2023 г. по адм. д. № 68 по описа на Административен съд-Русе.

Общинският съвет приема наредба по приложението на чл. 22 от ЗУО съгласно изискванията на този закон и подзаконовите нормативни актове по прилагането му.

По приложението на чл. 13 от ЗУО е издадена Наредба за излезлите от употреба моторни превозни средства (НИУМПС), приета с ПМС № 11 от 15.01.2013 г., в сила от 25.01.2013 г.

Съгласно чл. 1, ал. 1 от НИУМПС с наредбата се определят изискванията за събирането, транспортирането и третирането на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) и изискванията към пусканите на пазара моторни превозни средства (МПС), материали и компоненти за тях.

Това налага отмяната на разпоредбите на Раздел Трети „Управление на дейностите с излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ на Глава Пета на Наредба № 15 на Общински съвет-Русе – от чл. 32 до чл. 41, като приети при липса на материална компетентност на Общинския съвет да създава вторична нормативна уредба относно управление на дейностите с излезли от употреба моторни превозни средства по приложението на чл. 22 от ЗУО и при недопустимо разширяване на кръга на компетентност на Общинския съвет, включвайки обект на правно регулиране, невключен в нормативен акт от по-висока степен.

Правомощията по организацията на дейностите по събирането на ИУМПС и предаването им в центровете за разкомплектоване е от изричната компетентност на кмета. Те са му предоставени с разпоредбата на чл. 16, т. 2 от НИУМПС, като редът за организацията на тези дейности може да бъде уреден със заповед или друг акт на кмета на общината.

Предложените промени принципно няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за общинския бюджет.

Предлаганият проект на Наредба за изменение на Наредба за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе не противоречи на норми от по-висока йерархия и на норми на европейското законодателство.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 63, ал.1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагам Общинският съвет да вземе следното:

РЕШЕНИЕ:

На  основание  чл. 79 от АПК, във връзка с чл. 22, ал. 1 на ЗУО, чл. 21, ал. 1, т. 23 във връзка с чл. 21, ал. 2 от Закона за местно самоуправление и местната администрация, Общински съвет- Русе реши: 

Приема Наредба за изменение на Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе, със следното съдържание:

§ 1.  Отменят се чл. 32 до чл. 41 на Раздел Трети – „Управление на дейностите с излезлите от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ на Глава Пета – „Организация на дейностите по управление на масово разпространени отпадъци“ на Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе.

Съгласно чл.26, ал.4 от Закон за нормативните актове на заинтересованите лица се предоставя 30-дневен срок за предложения и становища по проекта. Последните могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Русе, находящо се на пл. „Свобода” № 6 /Център за административно и информационно обслужване/ или изпращани на e-mail: info@ruse-bg.eu.

ВНОСИТЕЛ:

ПЕНЧО  МИЛКОВ

Кмет на Община Русе

Файлове