Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ДОКЛАД НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ИЗБОР НА СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ДОКЛАД

ОТ БИЛЯНА ИВАНОВА

Председател на временната комисия

към Общински съвет – Русе,

избрана с Решение  271/30.05.2024 г.

ОТНОСНО: Проведено изслушване на кандидатите за съдебни заседатели за Районен съд – Русе от района на Общински съвет – Русе

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

На 18.04.2023 г. в деловодството на Общински съвет – Русе е получено писмо с вх. № ОбС-520 от Окръжен съд – Русе. На основание чл. 68 от Закона за съдебната власт Общински съвет – Русе следва да проведе предвидената в закона процедура и в срок до 08.10.2024 г. да предложи на Окръжен съд – Русе необходимия брой кандидати за съдебни заседатели за Районен съд – Русе.

С Решение № 271/30.05.2024 г. Общински съвет – Русе избра временна комисия за определяне на кандидати за съдебни заседатели за Районен съд – Русе в състав: председател – Биляна Иванова, и членове – Рена Стефанова, Йорданка Даневска, Мариян Димитров, Николай Чанев, Семри Джиниева, Владо Владов, Ясен Лазаров и Елеонора Николова.  

В изпълнение на поставените задачи, комисията проведе три заседания. На първото си заседание прие график за провеждане на процедурата за подбор и изготви и публикува обявление за набиране на кандидатите за съдебни заседатели за Районен съд – Русе. Подадени бяха общо 48 заявления с приложени към тях документи, съгласно изискванията на ЗСВ.

В изпълнение на законовото изискване по чл. 68, ал. 4 ЗСВ, след изтичане на срока за подаване на заявление за участие комисията подготви и изпрати молба до Районен съд – Русе, придружена с необходимите данни за всяко от подалите заявление лица за изготвяне на справка дали отговарят на изискването по чл. чл. 67, ал. 1, т. 4 ЗСВ, а именно – да не са осъждани за умишлено престъпление независимо от реабилитацията.

На свое заседание на 07.08.2024 г. комисията разгледа постъпилите заявления и след направена преценка допусна до участие 48 кандидата.

Списъкът на допуснатите до изслушване кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма и документи по чл. 68, ал. 3, т. 9 от ЗСВ бяха публикувани на интернет страницата на общинския съвет, съгласно изискванията на чл. 68, ал. 5 от ЗСВ.

На 03.09.2024 г. временната комисия проведе заседание, на което бяха изслушани всички допуснати кандидати. В законоустановения срок няма данни за постъпили становища и въпроси от юридически лица с нестопанска цел. Голяма част от кандидатите вече са били или са в настоящия мандат съдебни заседатели, запознати са с института на съдебния заседател, неговите функции и значението му за българското правораздаване.

От подадените заявления и проведеното изслушване на кандидатите е видно, че отговарят на изискването на закона най-малко 10 на сто от тях да бъдат с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

За проведеното заседание на временната комисия, на което бяха  изслушани явилите се кандидати, е съставен протокол, подписан от председателя на комисията.

ВНОСИТЕЛ:

БИЛЯНА ИВАНОВА

Председател на временната комисия

към Общински съвет – Русе,

избрана с Решение № 271/30.05.2024 г.

ПРОТОКОЛ

На 03.09.2024 г. от 09:00 часа се проведе заседание на Временната комисия за избор на съдебни заседатели, избрана с решение №  271/30.05.2024 г. на Общински съвет – Русе.

На заседанието на комисията присъстваха: Биляна Иванова – председател на комисията и членове: Рена Стефанова, Йорданка Даневска, Мариян Димитров, Николай Чанев, Семри Джиниева и Елеонора Николова. От заседанието отсъстваха: Владо Владов и Ясен Лазаров.

Заседанието откри и ръководи председателят на Временната комисия за избор на съдебни заседатели  Биляна Иванова.  

ДНЕВЕН РЕД

  1. Изслушване на допуснатите кандидати за съдебни заседатели за Районен съд – Бургас, съгласно чл. 68а от Закона за съдебната власт.

След проведените изслушвания на кандидатите, Комисията констатира следното:

  • на кандидатите бяха поставени теоретични въпроси, свързани с функцията „съдебен заседател“ и мотивите за тяхната кандидатура за предстоящия мандат при  Районен съд – Русе;
  • Комисията установи, че повечето изслушани кандидати са запознати с ролята на съдебен заседател, като представител на гражданското общество в съдебния процес, със значението на придобитите от тях знания и житейски опит за качеството на постановените съдебни актове;
  • част от кандидатите са били съдебни заседатели през предходни мандати, което означава, че вече са запознати с работата и отговорностите като представител на гражданството и биха се справили с поставените им задачи;
  • има кандидати, притежаващи образование и квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности, с което биха били полезни в случаите на участие в наказателни процеси на малолетни и непълнолетни лица;
  • има кандидати с икономическо образование, с което биха помогнали с експертно мнение при разглеждане на дела, чиито предмет са престъпни деяния в икономическата сфера; има кандидати и с други специалности, включително с езикова подготовка;
  • повечето са комуникативни и заявяват, че ще се стремят да осъществяват коректно задълженията си, да бъдат честни, безпристрастни и отговорни;
  • имаше кандидати, които са депозирали заявление, че нямат възможност да присъстват на изслушването, както следва: Вася Шаповалова, Грациела Даскалова, Тинка Денкова, Вера Брайнова, Толга Мехмедов
  • имаше кандидати, които не се явиха на изслушването без да уведомяват комисията, както следва: Веселина Василева, Даниел Нанков и Върбинка Бенева.

След приключване на изслушванията Временната комисия за избор на съдебни заседатели  единодушно реши да предложи за съдебни заседатели към Районен съд – Русе следните кандидати:

София Тодорова
Диляна Пеева
Евелина Маринова
Росица Кръстева
Недко Недев
Стефанка Петрова
Бойка Маринова
Кремена Маринова
Вася Шаповалова
Валентина Радева
Владислав Кръстев
Петър Соколов
Диана Митева
Полина Кирилова
Виктория Борисова
Стефка Русинова
Магдалена Маринова
Явор Маринов
Искрен Георгиев
Анна Гръцманова
Грациела Даскалова
Галина Цвяткова
Пенчо Недев
Даниела Йолова
Детелина Петрова
Владислав Нанов
Тинка Денкова
Вера Брайнова
Галя Даскалова
Веселина Василева
Весела Иванова
Елизабет Цвяткова
Даниел Нанков
Върбинка Димитрова – Бенева
Толга Мехмедов
Веселина Иванова
Айгюл Асанова
Магдалена Пазарджиева
Ирина Пачникова
Ирина Зебилянова
Петя Минчева
Мария Станчева
Аделина Димитрова
Милена Неделчева
Виолета Красимирова
Илиян Максимов
Мариана Маринова
Йоанна Гочева

Поради изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито от Председателя на Комисията.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:……………

(Б. Иванова)