Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

“SOLAR MD” стъпи в Русе

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев посети “Solar MD”, която е специализирана в разработването на системи за съхранение на енергия. Той заедно с областния управител на Област Русе Анатоли Станев и представители на мениджмътна на компанията днес преряза лентата на новооткритата сграда в крайдунавския град.

Компанията е най-големият производител на системи за съхранение на енергия в Африка с над 7000 успешно реализирани проекта в последното десетилетие. На два пъти получава приз за най-добра соларна компания в Кейптаун. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка. От фирмата трябва да преминат още една административна процедура, като заедно с партньорте си ще създадат около 70 нови работни места. Важно е да се отбележи, че на място в Русе фабриката ще се занимава само с асемблиране, т.е. механично сглобяване и калиброване на софтуера на самите батерии, който е изцяло разработка на фирмата. От там уверяват, че няма да има никакво замърсяващо производство тук. Управляващ партньор на фирмата е Калоян Димов, който е родом от Русе.

По данни на експерти до 3 години в страната се предвижда да има над 6000 MW инсталирана мощност от вятърни и слънчеви централи. Наличието на достъпни и сигурни системи за съхранение на енергия ще има ключова роля за балансирането и управлението на електроенергийната система на България. По информация на Forbes инвестицията на фирмата в Русе е около 3 млн. лв. Компанията е сред членовете-съоснователи на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия /АПСТЕ/.

Сред гостите на стбитието бяха още представители на синдикатите, работодателски и браншови организации, бизнеса, местната и държавна власт.

Отслужен бе и водосвет за здраве и просперитет от отец Стефан от Русенската света митрополия.